SÜLÜNEZ

sulunes-balik-yemisülünez bir önceki yazıda anlattığım boru kurduna benzer biraz. ince uzundur şekil olarak. ama dış kabuğu daha serttir midye gibi mesela.

Oldukça tercih edilen bir yemdir. özellikle kayalık bölgelerde yaşayan  karagöz , eşkina gibi balıklar bunlara bayılır. Balıkçıların da çok tercih ettiği yemlerdendir. Balıkçılar isterlerse sülünez’i kendileri de yakalayabileceği gibi canlı yem satan yerlerden de satın alabilirler.

kendisi yakalamak isteyen balıkçılar bu işlemin keyfini suyun durumuna göre iki ayrı şekilde çıkarırlar.

Eğer durgun bir günde dalgasız bir deniz varsa bu yemi oka benzer demir çubukları gördükleri sülünez deliklerine 14-15 cm sokarar çıkarır ve sülünezin oklara takılmasını sağlarlar. bu işlem bir kaç ayrı deliğe ard arda yapıldıktan sonra oldukça verimli bir yem toplama işlemi gerçekleşmiş olur.

ikinci yöntem ise bir kaç malzeme gerektiriyor aslında. sığ sularda tercih edilecek bir yöntemle denizin dibini görebileceğiniz bir alet kullanmamız gerekir. sülünez yuvalarını daha çok deniz dibinde bıraktığı izlerden takip edebiliriz.sülünez saklandığı yerin sekiz rakamına benzer bir izle balık tutkunlarına adeta belli eder ve oluşan deliklerden biri diğerlerine göre daha büyüktür. işte o delikten başlayarak elimizdeki sivri uçlu çubuğu hızlı hızlı içeri doğru sokarsak sülünezi yakalayabiliriz.

Tabi aynı işlemler derin sularda yapılacaksa maske ve palet mutlaka kullanılmalıdır.

Balık yemini hazır almayı tercih edenler ise bu yöntemler dışında eleme yöntemiyle yakalanan sülünezleri daha tercih ederler. çünkü yukarıda anlatılan yöntemlerle yani batırma yada şişleme denen yöntemlerle yakalanmaya çalışılan sülünezin bazen kabuğu kırılabiliyor ve buda dayanma süresini olumsuz etkiliyor. Eğer yeminizi hemen yada bir gün sora kullanmayacaksanız eleme yöntemini tercih edebilirsiniz.

Hangi yöntemle yakalarsanız yakalayın saklayacağınız sülünezi gazete kağıdına sarmayı unutmayın..

Rastgele…

 

Yorum bırakın